Οι φράουλες στην εποχή τους: Θρεπτικός θησαυρός της άνοιξης!

Ωστόσο, η οργανωμένη καλλιέργεια φράουλας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ξεκινάει τον 18ο αιώνα στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, το 1714, ο Γάλλος μηχανικός Amédée-François Frézier μετέφερε από τη Χιλή ένα είδος φράουλας (Fragaria chiloensis), το οποίο διασταυρώθηκε με το ευρωπαϊκό είδος Fragaria virginiana από τη Βόρεια Αμερική. Αυτός ο υβριδισμός οδήγησε στη δημιουργία της γνωστής «κηπευτικής» φράουλας (Fragaria × ananassa), που είναι και η βάση όλων των ποικιλιών που απολαμβάνουμε σήμερα.
Η διατροφική αξία της φράουλας

Οι φράουλες δεν είναι απλώς γευστικές. Είναι πραγματικά μικρές «βόμβες» θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους:
Πλούσιες σε βιταμίνη C
Μια μερίδα φράουλες (περίπου 8 φράουλες ή 150 γρ.) καλύπτει πάνω από το 100% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη C, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Περιέχουν ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και επιβραδύνουν τη γήρανση.
Φιλικές για την καρδιά
Έρευνες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ρυθμίζουν το σάκχαρο
Παρά τη γλυκιά τους γεύση, οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Προστατεύουν τον εγκέφαλο
Τα φλαβονοειδή που περιέχουν φαίνεται να έχουν νευροπροστατευτική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης.
Τι να προσέξουμε όταν αγοράζουμε φράουλες

Οι φράουλες είναι ευπαθές φρούτο, γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή στην αγορά τους:
Εποχή: Η φυσική εποχή της φράουλας στην Ελλάδα είναι από Απρίλιο έως Ιούνιο.
Όψη: Να είναι ζωηρές στο χρώμα, χωρίς μαυρίσματα ή σημάδια μούχλας.
Άρωμα: Έντονο φρουτώδες άρωμα υποδηλώνει φρεσκάδα και γεύση.
Προέλευση: Προτίμησε ελληνικές φράουλες, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας.
Χειρισμός: Να αποφεύγεις συσκευασίες με υγρασία, γιατί ευνοούν τη σήψη.
Πώς να τις καταναλώσεις – 5 νόστιμοι τρόποι!

Οι φράουλες είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα και ταιριάζουν σε κάθε στιγμή της ημέρας:
Ωμές ως σνακ: Το καλύτερο και πιο αγνό.
Σε γιαούρτι ή porridge: Μαζί με μέλικαι ξηρούς καρπούς.
Σε smoothies: Με μπανάνα, γάλα αμυγδάλου και σπόρους chia.
Σε σαλάτες: Συνδύασέ τις με σπανάκι, φέτα και βαλσαμικό.
Σε γλυκά: Φτιάξε ελαφριά mousse, κέικ ή μαρμελάδα.
Με τι άλλα φρούτα συνδυάζονται οι φράουλες για μέγιστο διατροφικό όφελος;

Για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διατροφής σου, συνδύασε τις φράουλες με:
Ακτινίδιο– Διπλή δόση βιταμίνης C και αντιοξειδωτικά
Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Μπανάνα – Ιδανικός συνδυασμός ενέργειας
Προσφέρει κάλιο και σύνθετους υδατάνθρακες για σταθερή ενέργεια.
Πορτοκάλι– Αντιοξειδωτική «βόμβα»
Η βιταμίνη C ενισχύεται και υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου.
Μύρτιλα– Συνδυασμός φλαβονοειδών και ανθοκυανινών
Προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο και την όραση.
Μάνγκο– Για αποτοξίνωση και λάμψη στο δέρμα
Ο συνδυασμός με φράουλες ενισχύει την απορρόφηση καροτενοειδών.
Extra tips για κατανάλωση & διατήρηση:

- Φύλαξέ τις στο ψυγείο, κατά προτίμηση χωρίς καπάκι ή σε ανοιχτό μπολ.
- Ξέπλυνε τις πριν την κατανάλωση με ξύδι και νερό για μείωση βακτηρίων και υπολειμμάτων.
- Κατάψυξη: Μπορείς να τις καταψύξεις για smoothies ή μαρμελάδα όλο τον χρόνο.

Συμπέρασμα
Οι φράουλες δεν είναι μόνο γευστικές. Είναι σύμμαχός μας στην υγεία, την πρόληψη και την ευεξία. Την άνοιξη, που είναι στην καλύτερή τους φάση, αξίζει να τις εντάξουμε στη διατροφή μας όσο πιο συχνά γίνεται. Με λίγη προσοχή στην επιλογή και δημιουργικότητα στη χρήση, μπορούν να γίνουν το πιο πολύτιμο φρούτο της εποχής!